Friday 27 April 2007

:(

Hingepõhjamälusopist kerkib esile sügistalvine pilt nr 2 trollis sõitvatest noortest kandmas vutikoondise salle. Eesti asemel oli seal kirjas Rossija. Eelmise suve pilt Liverpooli lennujaamast, kus Riia lennu check-in’i järjekorras seisid minu taga vene keelt kõnelevad nooremapoolsed inimesed, neist ühel oli seljas särk, mille rinnal ilutses CCCP. Eha keskuse Maxima müüja, kellega sai suheldud läbi tema eestikeelt veidikenegi mõikava vestluskaaslase. Phhhhhhhhhhhh. Hetked pimeda vihaga.
Endised töökaaslased Ira, Olja, Lena, Masha, Nelja ja lõbus koristajatädi ja sõbralikud köögitädid ja teised. Ja muidugi minu kallid hoolealused M ja V, H, M, J, N, N, A, O, L, M. Lasteaia ujumisõpetaja Olja. Vaikse olekuga noormees Lehola Maxima kassas mind hommikuti poole 9 ajal teenindamas. Ui. Meeldivad hetked.

Lugedes tänaseid BBC Online’i kommentaare, siis oleks kange tahtmine sundida noid lääne inimesi, kes Aljosha eemaldamist hukka mõistavad, kakskeelsust ja ei tea mida veel soovitavad, vaatama „Laulvat revolutsiooni”. Mäletan Neil’i reaktsiooni, et seda peaks lääne-eurooplased nägema. Minu meelest peaksid nad saama ka loengu Eesti pärast II MS aegse demograafia kohta.

Enne kõndisin kesklinna, peas keerlemas mõtted netist loetu ja EuroNews’ist nähtu kohta. Brrrrrrrrhhhhh. Reedene pärastlõuna – tihe liiklus, inimesed. Nädalavahetuse algust meenutasid enim 4 rannariietes ja veepüssidega varustatud lõbusas tujus noormeest. Fun. Midaiganes. Mures olen.

4 comments:

LeilaHella said...

sama lugu siin. lugesin eile BBC online kommentaare ja Postimeest. ja lääne-eurooplased või mõni tark jaapanlane, kes sääl sõna võtsid, ei tea midagi. Vene propaganda on head tööd teinud kah...

loodan lihtsalt parimat. ma võin ju siin vihastada või nutta, aga muud teha ei anna. kahju on. väga kahju.

Maarja said...

ma loodan ka, et see tobe Aljosha nimel rüüstamine ja kogu see haige elekter Tallinna ja Ida-Virumaa õhus ära lõppeb. Ja midagi tuleb tõesti ette võtta, et just nood identiteeditud venemeelsed Eestis sündinud ja üleskasvanud noored ei pöörduks veel rohkem oma sünniriigi vastu (ehkki väga palju hullemaks ei saaks vist eriti minna). Olen nõus Peeter Ojaga, et seda päris integratsiooni tuleks alustada koolist, õpetades üht ajalugu nii eesti kui vene koolide õpilastele.

BBC Online'i artikli kohta ütleks seda, et seal väljatoodud Eesti ja Vene 'sidemed' ei tohiks alata alles 1918 aastast, mil Estonia gained independence. Praegusel juhul pole mingi ime, et paljude jaoks on Eesti alati olnud Venemaa osa...

LeilaHella said...

tänane öö oli juba rahulikum...

Maarja said...

Jah, jumal tänatud. Ma loodan, et 9. mail teevad vene koolide õpetajad ikka oma päris tööd mitte ei kutsu õpilasi üles Tallinna peale lärmama minna...